• Check hier de aftermovie van HBO Intro 2017!

Eerste gezamenlijke introductiedag gemeente Breda, NHTV en Avans Hogeschool

Avans Hogeschool, NHTV en de gemeente Breda zetten aan het begin van het studiejaar 2017-2018 de eerste concrete stappen naar een gezamenlijke introductieweek. De onderwijsinstellingen en het stadsbestuur organiseren namelijk een introductiedag voor alle duizenden nieuwe studenten die in Breda een opleiding gaan volgen. Daarnaast krijgt het HBO Intro Festival in Breda een andere invulling. De hogescholen willen met het feest terug naar de kern en richten zich vanaf komend studiejaar alleen op hun eigen eerstejaarsstudenten.
De gezamenlijke introductiedag vindt plaats op 29 augustus en is een opmaat naar een meerdaags evenement voor zo’n 7.000 eerstejaarsstudenten waarin NHTV, Avans en de gemeente hun krachten bundelen. Het doel is om de nieuwe studenten kennis te laten maken met de verschillende facetten die Breda als studentenstad te bieden heeft.

Breda studentenstad

Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur van Avans: ”Ik ben blij met het initiatief dat de gemeente heeft genomen om een gezamenlijke stadsintroductie op te zetten. Het was een hele klus om de onderwijsprogramma’s aan het begin van het studiejaar op elkaar af te stemmen, maar dat is nu geregeld. Na de zomer evalueren we en kijken we hoe we het volgend jaar verder kunnen uitbouwen.”
Nico van Os, lid van het College van Bestuur van NHTV: ‘‘Ik zie de gezamenlijke introductiedag als een mooie aanvulling op de huidige introductieprogramma’s. Alle eerstejaarsstudenten kunnen op deze manier kennismaken met elkaar, hun opleiding, de hogeschool en de stad Breda. De perfecte start van hun studentenleven in Breda.’’

Samenwerking

De partijen buigen zich de komende weken over de verdere invulling van de samenwerking en de inhoud van het programma. Miriam Haagh, wethouder Onderwijs in Breda: “Elk jaar komen duizenden nieuwe eerstejaarsstudenten in onze stad wonen, werken en studeren. Een fantastische verrijking van onze stad. Vanuit goed gastheerschap willen we als gemeente en het hoger onderwijs gezamenlijk al die studenten welkom heten en wegwijs maken in onze mooie stad. Zodat ze zich zo snel mogelijk ook écht Bredanaar voelen.”

Feest eerstejaarsstudenten

De onderwijsinstellingen hebben in de ontwikkeling rondom de gezamenlijke introductieweek tegelijkertijd het HBO Intro Festival Breda onder de loep genomen. De twee hogescholen komen tot de conclusie dat het huidige feest zijn doel voorbij is gestreefd.
De afgelopen jaren kwamen er gemiddeld zo’n 20.000 jongeren op het feest in de binnenstad af. Onder wie ook jongeren die niet studeren aan Avans of NHTV en ook niet-studenten. Dat is de reden waarom de onderwijsinstellingen terug willen naar de kern: een feest voor alleen eerstejaarsstudenten. “Het HBO Intro Festival Breda is uit zijn voegen gebarsten. We gaan terug naar de oorspronkelijk gedachte. Terug naar de kern, een introductie voor alleen nieuwe studenten van NHTV en Avans”, zo stelt Rüpp.

Locatie

Deze koerswijziging betekent ook dat NHTV en Avans zoeken naar een andere locatie dan de binnenstad van Breda. Het feest vindt plaats op 7 september, maar het is nog niet bekend waar het ‘nieuwe’ HBO Intro Festival Breda precies landt. Daarover zijn de hogescholen in gesprek met enkele partijen.

12 apr, 2017